Saturday, October 3, 2020

Dag 21 - Valle dei Templi

Precies 3 weken op Sicilië en zeker een van de hoogtepunten van deze trip! Wordt een lang verhaal dus ga er maar eens goed voor zitten! 

Vanochtend vroeg op gestaan om meteen bij de opening van het park bij de vallei van de tempels naar binnen te gaan. We hadden via internet al kaartjes gekocht, dus dat scheelde ook weer met in de rij staan. Zodoende waren we zowat de eerste in het park en hadden we geen last van overige toeristen die overal door het beeld liepen. Aangezien er behoorlijk donkere wolken aan de horizon verschenen en het eventjes ook nog regende, viel het met de drukte eigenlijk best mee. Totdat we rond het middaguur het park weer wilden verlaten, toen kwam de ene na de andere touringcar aan. 



Valle de Templi is een van de grootste archeoligische parken ter wereld met enkele prachtige griekse tempels. Vooral Templi della Concordia is nog bijna geheel intact. Het is de best bewaarde dorische temple ter wereld en stamt uit circa 440 voor Christus. Ze heeft diverse aardbevingen en oorlogen overleeft. Mede doordat ze in de 14e eeuw als kerk werd omgebouwd en het blijkt ook nog eens op een zachte leemlaag bebouwd te zijn, waardoor aardbevingen gedempt worden. 

Voor de tempel ligt een bronzen beeld van Icarus, wat gemaakt is door de Poolse kunstenaar  Igor Mitoraj die het beeld aan het park heeft gedoneerd. 





Korte mythologie les, die een beetje een rode draad is van deze trip: Icarus is een figuur uit de Griekse mythologie, bekend van de vliegtocht samen met zijn vader Daedalus. Omdat Icarus en Daedalus door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen: hij bouwt vleugels van een houten raamwerk, bezet met veren in een boog vastgezet met was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen, maar ook niet te laag, omdat de vleugels te zwaar zouden worden van het zeewater. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te hoog zodat de was toch smelt en hij stort neer in de Egeïsche Zee.

Zijn vader, Daedalus, land vervolgens op de berg waar Erice is gesticht, waar we enkele dagen geleden zijn geweest. Hij is volgens de legende de architect van de verdedigingswal waar we nog langs hebben geslenterd tijdens ons bezoek. 

Genoeg educatie voor vandaag, verder met onze trip door het park. Er stonden ooit 7 tempels in het park, maar de grootste Griekse tempel ter wereld, de tempel van Zeus, is ooit verwoest door de Carthagenen (die deze ook hebben gebouwd als krijgsgevangenen). Hoe verder je het park in loopt, hoe meer je alleen nog maar hopen steen vind. Maar een ander hoogtepunt ligt net achter de tempel van (Frans) Pollux, de tuin van Kolymberhra. Een soort van kleine canyon, waar een kreekje doorheen stroomt. Nu staan er citrus, olijven, limoenen en andere soorten fruitbomen. Zelfs een bananenboom! Een kleine oase in de stoffige tempelvallei! 








Rond het middaguur zijn we moe en voldaan terug naar ons huisje gereden om lekker te lunchen met vers brood, crudo ham, kaas en een flesje wijn. 




No comments:

Post a Comment