Monday, October 5, 2020

Dag 22 - Noto

Na een rit van meer dan 3 uur (google maps was weer eens de weg kwijt) zijn we in Noto aangekomen. 

Het huidige Noto ligt niet op dezelfde plek als het antieke Noto. Heel Zuid-Oost Sicilië is in de 16 eeuw verwoest door 2 aardbevingen waarbij 50.000 mensen omkwamen. De meeste steden zijn op dezelfde plek opnieuw opgebouwd, behalve Noto. Daar hadden een architect, een Vlaamse (!) ingenieur en een locale stedenbouwkundige een ander idee. We laten de ruines van de oude stad liggen en bouwen een nieuwe stad op een heuvel circa 10 km verder. Aangezien de 16e eeuw ook de periode van de Italiaanse barok was, is het stadje volgens mathematisch stratenpatroon opgebouwd (in dit geval een ruiten patroon) en zijn alle huizen en kerken overdadig versiert met balkonnetjes, beeldhouwerken en andere typische barrokke tierlantijntjes.

S'avonds heerlijk gegeten in een gourmet pizzeria die ineens verscheen op een parkeerplaats. Van het ene op het andere moment werd de parkeerplaats omgetoverd tot een gezellig terrasje. Houtoven pizza's met super lekker non-glutendeeg en biologische ingredienten!

Aan leuke terrasjes heeft Noto overigens geen gebrek. Bovendien zijn ze homo-lesbo-gender vriendelijk, want bijna overal hangt de regenboog vlag uit. 















No comments:

Post a Comment